Oldalak

2013. április 30., kedd

Használt Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G teszt - vélemény


A japán gyártó 2009-ben mutatta be Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G objektívét, amelyet kifejezetten az APS-C formátumú vázat használó fotósoknak terveztek.
A fotósok többsége általános céljaira gyakran használja az 50mm-es gyújtótávolságot, márpedig a 1,5x szorzófaktornak köszönhetően a Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G DX vázon körülbelül 50mm-es optikának felel meg. Ezzel az optikával a gyártó egy nagy hiányosságot szüntetett meg, hiszen végre kiszolgálta azon amatőr fotósok igényeit is, akik szeretnék kihasználni az 50mm-es gyújtótávolságban rejlő lehetőségeket.
A Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G egy fix gyújtótávolságú, fix fényerejű optika – mondhatni a Nikon AF-S 50mm f/1.G testvére, hiszen a gyújtótávolságuktól eltekintve igen hasonló paraméterekkel rendelkeznek.
Az üveg összeszerelési minőségére nem panaszkodhatunk, de az elvárásaink se legyenek magasak, hiszen egy amatőr fotósoknak szánt, műanyag felépítésű optikáról beszélünk.


Az optikába beépített SWM motornak köszönhetően az élesség állítás gyors és pontos, valamint olyan vázaknál is működik az autófókusz, amelyekben nincs beépített fókuszmotor.
Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G képminőségére nem lehet panaszunk, de a kiváló eredmény elérése érdekében érdemes egy fényértékkel lerekeszelni. Ekkor már nemcsak az élesség lesz tökéletes, de a kromatikus aberrációt és a kép peremsötétedését is jól kontroll alatt tudjuk tartani.
Használt Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G elég sok van a piacon, mert ez az optika jellemzően sokszor cserél gazdát. A használt piacon találunk pár hónapos darabokat, de előfordulnak néhány éves példányok is, amelyeknek jellemzően hangosan fókuszálnak. Mivel kis eltérés van az árukban, érdemes egy kb. egy éves darabot venni, mert azok állapota közel van a gyári állapothoz.
Használt Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G beszerzését azoknak ajánlom, akik szeretnek fix gyújtótávolságú optikákkal fotózni és szeretnék kihasználni az 50mm-es gyújtótávolság adta lehetőségeket. Ez a kiváló ár-érték arányú üveg egy jobb kit objektív mellett bármelyik amatőr fotós számára hasznos eszköz lehet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése